sâmbătă, 28 mai 2016

Rutina si tentatii in cuplu - gasirea echilibrului si armoniei cu ajutorul coaching-ului


Cu acte sau fara acte, orice cuplu trebuie sa stie ca lumea nu e "roz" pe niciunde. Fluturasii pot disparea asa cum au aparut, insa e important sa ne dam seama daca ce am construit cu persoana de langa noi e solid sau nu. Putem trece impreuna peste greutati? Putem sa ne oferim suport reciproc? Cat de repede trecem peste certuri si cat de intelegatori suntem unul cu celalalt?

Am rugat-o pe Andra Todirita, Holistic Power Coach,  sa ne povesteasca cat de folositor poate fi coaching-ul in cuplu, cum ne poate ajuta sa identificam punctele slabe si cum sa gasim solutii sa ne consolidam relatiile.


1.  Draga Andra, ce este coaching-ul pentru cuplu si cum se diferentiaza acesta de sedintele de terapie? 

Multumesc, Ela, pentru invitatie. Cand vorbim despre un cuplu care doreste sa depaseasca anumite provocari, tensiuni si sa aduca echilibrul si armonia in relatia lor, coaching-ul ne pune in fata unui paradox. Conversatiile de coaching, chiar daca vizeaza un cuplu, este important sa inceapa cu intalniri 1 la 1, cu fiecare dintre parteneri, pentru ca apoi, cand cei doi sunt pregatiti, sa se intalneasca cu coach-ul si sa lucreze impreuna.

 Paradoxul este ca cei doi trebuie sa isi gaseasca propriul echilibru si propria putere interioara, inainte de a isi consolida relatia cu celalalt. Iar gradul in care reusesc sa o faca va determina calitatea schimbarilor pozitive din cuplu.

Cuplu, relatii, coaching


Terapia, spre deosebire de coaching, este orientata in principal pe descoperirea, analiza si vindecarea traumelor din trecut, ramanand in acel spatiu o perioada de timp variabila, uneori de ordinul mai multor sedinte. Coaching-ul abordeaza aceste traume cu scopul de a le identifica, dar este orientat pe transformare si construirea unui prezent si viitor diferit. Pentru a face o diferentiere, am putea spune ca psihologul este arheologul si coach-ul arhitectul.

2. Cand este cazul sa apelam la un coach si cat poate dura un proces de coaching?

Atunci cand simtim ca avem provocari pe care nu reusim sa le depasim, cand simtim ca se asterne o ceata peste visele si obiectivele noastre, cand am decis ca este momentul sa facem o schimbare radicala in viata noastra si sa investim timp si resurse in ea, atunci este un moment bun pentru a apela la un coach. Procesul de coaching, alaturi de un coach, poate dura 6 luni sau un an, in functie de complexitatea nevoilor si dorintelor noastre; dar procesul de "self coaching" (coaching cu noi insine) poate dura intreaga noastra viata.


3. Cum pot partenerii sa lucreze impreuna pentru a-si atinge obiectivele sau provocarile?

Cand exista tensiuni intre cei doi parteneri, asa cum spuneam, este important sa lucreze fiecare individual pentru a se intelege mai bine pe el insusi, a-si vedea si accepta defectele si calitatile si nu in ultimul rand pentru a regasi si cunoaste puterea personala.

 Urmeaza o perioada de lucru impreuna cu coach-ul, in care sa invete sa se asculte, inteleaga si potenteze reciproc. Acest proces va continua in viitor fara sustinerea coach-ului, creandu-se bazele unei relatii echilibrate, pline de iubire si compasiune. Existenta unui spatiu de siguranta si iubire intr-o relatie este unul dintre pilonii principali in atingerea obiectivelor comune si depasirii provocarilor vietii.


4. Putem spera la o schimbare? Cat de repede intervine aceasta atunci cand e cazul?


Putem sa ne propunem o schimbare si sa o cream prin sinceritatea si perseverenta cu care exploram toate acele aspecte mai putin frumoase din interiorul nostru, prin hotararea si "abandonul" cu care ne permitem sa evoluam si sa devenim cea mai buna versiune a noastra.

 Chiar si atunci cand un singur partener este dispus a urmeze acest drum, schimbarea apare, dar este intelept sa nu avem asteptari sau idei preconcepute despre cum va arata aceasta, pentru ca ne va surprinde cu siguranta.

Viteza la care vom trai aceasta schimbare depinde de cat de mult timp suntem dispusi sa ne acordam in acest proces si cat de profunde sunt aspectele care alimenteaza aceste tensiuni. Concret, poate fi vorba de 3 luni, 6 luni, 1 an.

5. Sedintele de coaching si faptul ca cei doi parteneri isi deschid sufletele si incep sa comunice cum cel mai probabil nu o fac acasa, pot intari increderea si respectul dintre ei. Ce alte beneficii aduc sedintele de coaching la momentul potrivit?

In primul rand stimuleaza curajul, creativitatea si compasiunea pe care fiecare dintre parteneri o manifesta in propria viata si in cuplu in acelasi timp.

In al doilea rand, se obtine claritate asupra relatiei, factorilor ei perturbatori si se gasesc solutii benefice amandorura.

De multe ori, abordarea specifica coaching-ului ii incurajeaza pe cei doi parteneri sa se dezvolte ca fiinte umane mult peste ceea ce se discuta in sesiuni, le stimuleaza curiozitatea si interesul pentru a afla ce li se potriveste si cine sunt cu adevarat, iar cand apar copii in viata lor pot deveni cea mai buna varianta a lor ca parinti.

Ii multumesc Andrei pentru aceste minunate sfaturi.

Andra Todirita, Holistic Power Coach
https://www.facebook.com/andrada.todirita

2 comentarii:

  1. Un articol foarte util! Ma bucur pentru inspiratia de care ati dat dovada in alegerea subiectului! Cred ca vine un moment in viata fiecarui cuplu in care au nevoie de un coach si este bine sa stie unde sa ceara ajutorul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumim pentru apreciere și pentru că sunteți alături de noi!

    RăspundețiȘtergere