luni, 9 iunie 2014

10 intrebari pe care si le pune fiecare mireasa despre fotografia de nunta - cu Theo Manusaride




Arta, pasiune, stil? Cam toti dorim sa le vedem in fotograful ales pentru imortalizarea unui eveniment atat de important cum e nunta. Un om dedicat, implicat si cu mult simt al frumosului - Theo Manusaride in cateva cuvinte! Pe site-ul ei gasiti atat de multe momente! Zambete, culoare, maiestrie, originalitate - toate se prezinta asa frumos! Normal ca si modelele au meritul lor: miresele si mirii- un deliciu!


Dar cadrele?...minunate! Ne place, place, place! Theo e unul dintre acei oameni pe care merita din plin sa ii ai alaturi in ziua cea mare!

Asa cum va ziceam acum cateva zile, Theo Manusaride a raspuns cu mult interes la cateva intrebari pe care si le pune fiecare mireasa despre fotografia de nunta:



1. Trebuie sa angajam atat un fotograf cat si un videograf? Cu cat timp inainte ar trebui sa-mi caut un fotograf pentru nunta?

Depinde de preferintele si bugetul vostru, nu exista o reteta general valabila. Sunt multe cupluri carora le plac enorm fotografiile si aleg sa investeasca mai putin in videografie sau aleg sa aiba o singura amintire vizuala din ziua nuntii - fotografiile, albumul de nunta. Avantajul ar fi ca veti putea sa directionati toata atentia voastra si timpul vostru catre realizarea fotografiilor, iar mai mult timp de fotografiere inseamna imagini mai multe, mai bune si o relaxare generala atat pentru voi cat si pentru fotograf. De asemenea veti putea aloca mai mult din bugetul de amintiri catre albume, sedinte foto, tablouri sau il veti putea redirectiona catre alte lucruri importante pentru voi. Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru pasionatii de film insa. Daca sunteti indragostiti de filme si entuziasmati de modul in care ele se realizeaza probabil veti dori un film al vostru, realizat de un videograf talentat. Orice ati alege insa tineti cont de faptul ca fotograful trebuie contactat din timp (eventual imediat dupa stabilirea locatiei) pentru ca, daca imaginile sunt foarte importante pentru voi trebuie sa fiti siguri ca cineva bun va va fi alaturi in ziua nuntii. Fotografii foarte buni sunt si foarte cautati si isi pot rezerva o data chiar si cu un an jumatate inainte. Puteti avea si noroc si sa gasiti fotograful dorit cu liber cu putin timp inainte de nunta
insa nu va sfatuiesc sa va bazati pe el.



2. Unde gasim cel mai bun fotograf si cum il alegem?

Alegerea fotografului de nunta este una atat de personala incat intuitia va va fi cea mai utila arma. Cel mai bun fotograf este cel in imaginile caruia va regasiti, pe care ati vrea sa-l revedeti si la o cafea, la un film, dupa ce se termina nunta, este o persoana cu care rezonati si care va intelege. Puteti incepe prin a aduna recomandari de la persoane in ale caror gusturi si estetica va incredeti, puteti continua cu o cautare pe internet pentru "fotograf de nunta", puteti urmari blog-urile de nunta si revistele pentru articole cu nunti reale similare ca si stil cu ceea ce va doriti, si nu numai. Incercati sa faceti un top al preferintelor dupa imaginile realizate, introduceti primii 10 fotografi. Restrangeti lista la 5 informandu-va mai departe despre experienta lor, reputatia, personalitatea si preferintele personale. Daca nu simtiti ca rezonati si nici fotografiile nu sunt in top 5 atunci mergeti mai departe. Verificati disponibilitatea celor 5 si asigurati-va ca tariful cerut de ei este unul sustenabil. Binenteles ca nu va pot decat recomanda sa investiti substantial in amintirile voatre, sa va mariti bugetul pentru un fotograf si o serie de servicii foto care va vor bucura sufletul zeci de ani de acum inainte, insa exista si cazuri in care bugetul este stramtorat, din diverse motive, asa ca un pret de plecare sau o oferta cadru nu ar fi rau de avut inainte. Intalniti-va cu cei care sunt liberi si alegeti-l pe cel care are cel mai bun si potrivit portofoliu pentru voi, care are aceleasi valori si principii ca si voi, un stil de lucru care sa va relaxeze si sa va ajute sa obtineti ceea ce doriti, un om care va poate fi prieten. Nu alegeti pe baza pretului, peste ani de zile nu o sa mai conteze ca v-au costat fotografiile cateva sute de euro mai mult dar cu siguranta o sa conteze cum sunt acele fotografii.


3. Care sunt tarifele fotografilor?
 
Tarifele fotografilor de nunta din Romania pot porni de la 100 euro si pot ajunge pana la 4-5000E in functie de calitatea imaginilor, renumele fotografului si pachetul de servicii ales. Fotografii incepatori si neprofesionisti au tarife pana in jurul sumei de 5-600E. Fotografiile de calitate medie va vor costa intre 600-700E si 800-900E. Fotografii profesionisti si fotografiile de un nivel artistic si estetic deosebit au costuri peste 1000E, un pachet cu album ajungand in jurul sumei de 1500E, iar daca veti adauga file suplimentare in album, o sedinta foto sau doua, albume pentru parinti, tablouri, veti urca la 2000E-3000E.  


4. De ce costa atat de mult un fotograf bun? 
Pe langa aparatura profesionala care se poate aduna in geanta unui fotograf profesionist de nunta si care ajunge la costuri de 15-20.000E, exista costuri pentru inlocuirea periodica a acesteia sau reparatii, sediul fotografului, utilitati, telefon, benzina pentru deplasari la intalniri, la sedinte foto si evenimente, costurile realizarii, modificarii, schimbarii unui site si intretinerea galeriilor online pentru clienti, hosting, SEO, publicitate online si tiparita, angajarea unui editor foto, a unui grafician pentru realizarea design-ului de albume, albume de prezentare, carti de vizita, brosuri si alte tiparituri, albumele, tablourile si alte produse care sunt de o calitate superioara in cazul unui fotograf profesionist si lista poate continua. De asemenea este un timp substantial oferit de catre fotograf clientului atat inainte cat si dupa nunta in vederea stabilirii detaliilor si a crearii unei relatii de amicitie care va ajuta sa aduca personalitate imaginilor, cat si pentru prelucrarea imaginilor. Nu platiti doar timpul de fotografiere si prelucrare, nu platiti un singur om, platiti un produs final de lux care are costuri ridicate de realizare, platiti un serviciu personalizat, o munca de creatie, o experienta.  


5. Ce ar trebui sa-mi intreb fotograful?  
Cele mai importante lucruri de stiut sunt daca fotograful dorit are experienta relevanta in fotografierea nuntilor, daca va veni personal la nunta ta, daca are echipament de back-up, ce se intampla daca el se imbolnaveste si, cel mai important, de ce fotografiaza. Un fotograf cu renume si cautat in domeniu va va oferi o relaxare pentru ca va stii sa abordeze corect toate situatiile asupra carora exista nelinisti din partea mirilor, iar motivul pentru care fotografiaza este esential pentru a vedea daca exista o pasiune reala pentru munca lui intrucat intotdeauna o munca facuta cu pasiune va excela fata de una facuta doar pentru bani. 

6. Care sunt trendurile in fotografia de nunta?
Tenditele anului 2014, care se vor pastra si contura puternic in 2015, sunt spre fotografii de tip editorial-fashion. Mirii apreciaza din ce in ce mai mult portretele simple, autentice, cu un aer natural dar care le surprind esenta intr-un mod calculat, accentuand trasaturile frumoase si punctele forte ale fiecarei persoane, precum si imaginile care prezinta autenticitatea evenimentului, momentele emotionante, de bucurie si distractia.  


7. Care sunt stilurile existente si cum se diferentiaza ele?  
Principalele stiluri in fotografia de nunta sunt: reportaj, fashion, editorial, traditional. Fotografia de tip reportaj surprinde ziua nuntii in desfasurarea ei fireasca, fotograful nu intervine in nici un moment ci doar documenteaza intamplarile din ziua nuntii. Pentru cei care nu isi doresc instantanee si sunt atrasi de portrete care ii vor face sa arate fabulos in ziua nuntii exista fotografia de tip fashion. Un fotograf care incearca sa imbine cele doua stiluri, care are portrete naturale si instantanee simple, precum si imagini de detaliu si de atmosfera, are un stil editorialistic. Imaginile traditionale includ multe fotografii de grup si surprinderea celorlalte momente precum si portretele mirilor nu are o componenta artistica.  


8. Ce includ de obicei pachetele de servicii ale fotografului?  
Un fotograf poate avea pachete predefinite sau o lista de servicii si produse din care puteti customiza un pachet. De obicei serviciile se refera la fotografierea zilei nuntii, cateodata cu o limita de 12-16 ore, fotografierea cununiei civile in alta zi, sedinta foto de logodna, sedinta foto de dupa nunta (trash the dress), iar produsele fotografului pot varia de la albume de diverse dimensiuni la tablouri de tip canvas, pinturi profesionale, usb-uri cu imaginile, dvd-uri personalizate, etc. Majoritatea mirilor aleg sa angajeze fotograful pentru ziua nuntii si cununia civila din alta zi, achizitioneaza albumul de nunta si o sedinta foto in alta zi. 


9. Cum pot sa ma asigur ca fotografiile mele vor fi superbe? 
Alege-ti fotograful de nunta cu care rezonezi atat fotografic cat si uman, acorda-i increderea ta si asculta-i recomandarile, aloca timp in ziua nuntii pentru sedintele foto, relaxeaza-te si uita de organizare, organizeaza un program lejer, alege locatii luminoase, personalizeaza-ti nunta cu detalii unice care sa te reprezinte si sa infrumuseteze setul de fotografii.


10. Cat timp trebuie sa alocam fotografiilor in ziua nuntii? 
Undeva la un minim de o ora pentru fiecare moment al pregatirilor (o ora pentru mire, o ora pentru mireasa) si inca o ora jumatate pentru sedinta foto impreuna.


Ii multumim lui Theo Manusaride pentru minunatul articol pe care ni l-a pregatit si speram ca tot ceea ce ne-a impartasit sa va fie de folos!


4 comentarii:

  1. spre deosebire de videografie, fotografia de nunta a evoluat foarte mult dupa 2004.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va dau dreptate si confirm faptul ca fotografia de multe creeaza poveste! Imagini de neuitat, cadre superbe si personaje de basm!

      Ștergere
    2. Foarte interesant articolul . Cel mai mult conteaza foto si video, confirm acest lucru. O amintirea trebuie sa ramana de neuitat in memorie dar si pe foaie sau video :) . Recomand Organizare evenimente Ploiesti unde sunt mai multi furnizori . O zi frumoasa

      Ștergere
  2. Ursitoare botez Ploiesti
    LA PETRECEREA MICUTULUI TAU ?
    Cele 3 zane ursitoare si cu o vrajitoare haioasa vor creea a atmosfera memorabila !

    RăspundețiȘtergere